27.02.2018

İlçemiz Hakkında Genel Bilgiler

Seben Tarihi ve Genel Bilgiler

İlçe ismini kuzeyde bulunan Seben Dağlarından almıştır. Seben; yüksek dağ, üstünde yufka açılan tahta, üstünde yufka açılan sofra, üzerinde yufka açılan yuvarlak hamur tahtası anlamlarına gelmektedir.

İlçenin tarihine baktığımızda, bölgeye ilk yerleşmiş olan Frigler’e ilişkin kalıntılara Solaklar Köyü’nde, Muslar’da ve Çeltikdere’de rastlanır. Kayalarda oyulmuş evlerde yaşamış olan Frigler, yazılı belge bırakmamışlardır. Daha sonra, Roma ve Bizans egemenliği altına giren Seben’de, Bizans uygarlıklarına ilişkin kalıntılara, Çeltikdere Vadisi ve Pavli(Bağlum) kaplıcaları çevresinde rastlanmıştır.

Bölgenin Türklerce ele geçirilmesi konusunda kesin belge bulunmamaktadır. Kızık, Yuva, Kozkaya köylerinin varlığı, bu bölgenin Oğuz Türklerince bir yerleşim alanı olarak seçildiğini göstermektedir. İlçenin Bolu’nun tarihi evrelerini geçirdiği sanılmaktadır.

1324’te Osmanlı toprakları içine katılmış olan Seben, 1908’de Bolu müstakil mutasarrıflık olduktan sonra, 1911’de Keskinli Köyü’nde Mudurnu’ya bağlı bir bucak olarak kurulmuştur. O zamanki adıyla Çarşamba’da, 20 odalı ve iki katlı bir medrese ile bir değirmen bulunmaktaydı ve ilçenin şimdi kurulu bulunduğu alan boştur. Çarşamba bucağının o zamanlar 10 bin nüfusu ve şimdiki Kıbrıscık ilçesinin köyleri dahil 50 köyü vardı.

1911 yılında şimdiki Keskinli mahallesinde Mudurnu ilçesine bağlı “Çarşamba” ismi ile bucak olmuş, 1946 yılında 20/02/1946-6237 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 4869 sayılı Yeniden 10 İlçe Kurulması Hakkında Kanun ile “Seben” adı ile ilçe olmuştur. Aynı yıl belediye teşkilatı kurulmuştur. Seben ilçe oluşunda ilçe merkezinde 500 civarında bir nüfusa sahipti. Daha sonra gelişimi hızla artmıştır. Seben'in ilçe olması ile Kıbrıscık nahiye olarak Seben'e bağlanmış ve daha sonra 1.4.1958 yılında 7033 sayılı kanunla ilçe olarak Seben'den ayrılmıştır.

İlçenin 2’si dağ, 4’ü orman, 23’ü vadi ve ovalarda kurulu toplam 29 köyü vardır. Km2 başına 13 kişi düşmektedir.

1894 yılında Bolu yöresinde incelemeler yapan ve bölgeye ait bir harita çizen Vitalciuret, bugünkü kaplıcaların olduğu yerde bir şehir olduğunu belirtmektedir. O tarihlerde yaşanan deprem sonrası ilçe yerle bir olmuş, halkı da çevre yerleşim alanlarına dağılmıştır. Bazı eski tapularda ilçe adı Pavlu diye yazmaktadır. Eski Bolu salnamelerinde Pavlu ilçesinden toplanan vergilerin dökümüne rastlanmaktadır.

Aladağ suyu vadisinde kurulmuş olan kasaba, ilçenin orta kesiminde yer alır. 20. Yüzyıl başlarında nahiye merkezi Çarşamba adıyla anılan yerleşme yerindeyken Seben kasabası daha sonra kurulmamıştır. Yörenin yönetsel merkezi daha sonra Seben kasabasına taşınmıştır.

İlçenin anıtsal tarihi yapıları ve turizmi

İlçenin başlıca tarihi yerleri Pavlu (Bağlum) Kaplıcaları, Seben Kaya Evleri, Çeltikdere Bizans Kilise Kalıntısıdır. Turistik yerleri ise Kartalkaya Kayak Merkezi, Pavlu Kaplıcaları ve yaylalarıdır.

Pavlu(Bağlum) kaplıcaları: Seben ilçesinin 14 km güneyinde, Kesenözü köyünde bulunur. Yüksek sıcaklığa sahip olan kaplıca suyu banyo olarak yüzyıllardır kullanılmaktadır. Mide, safrakesesi, solunum ve dolaşım bozukluklarında olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. 1894 yılında Bolu yöresinde incelemeler yapan Vitalciuret burada bir şehir olduğunu belirtmiş, bunu doğrulayan birçok kanıt vardır. En önemlisi eski kaplıca binasıdır. Halen kullanılmaktadır. Burada olan bir deprem sonucu medeniyet ortadan kalkmıştır. Eskiden kalma tapu senetlerinde ilçe merkezi bölümünde Pavli ismi yazılmaktadır. 70-80 derece sıcaklıktaki 4 havuz ile hizmet vermektedir. Suyu kokusuz ve hafif gazlıdır. Son yıllarda burada özel banyolu yatakhaneler inşa edilmiştir.

Seben Kaya Evleri: Birbirlerine çok yakın olan Çeltikderesi, Hoçaş, Kaşbıyıklar ve Yuva köylerinde derin vadiler boyunca yükselen kaya kütlelerinin yüzeyinde birkaç katlı kaya evlerine rastlanmaktadır. Yapılan araştırmalar ve incelemeler sonucunda bölgenin ilk Hıristiyanlık döneminde sık bir yerleşim merkezi olduğu tespit edilmiştir. Burada yaşayan insanlar, kaya kitlelerini işleyerek içinde yaşanabilir mekanlar elde etmişlerdir. Ayrıca ilçe merkezine yakın Solaklar köyü, Alpagut Köyü ve Muslar Mahallesi’nde de kaya evleri vardır.

Çeltikdere vadisinde Frikyalılara ait taş oyma mezarlar ile eski kilise kalıntısı mevcuttur. Aynı yöreden 1972 yılında 50 cm uzunluğunda heykelcikler bulunmuş, Bolu Müzesi’nde sergilenmektedir. Yörede birçok peri bacası bulunmaktadır. Gezilmeye müsait yolu mevcuttur.

Çeltikdere Bizans Kilise Kalıntısı: Çeltikdere köyü yakınında ve Orta Bizans Döneminin(M.S.842 – 1240 ) klasik dini mimari şemasına uygun olarak haç biçiminde inşa edilmiştir. 9 x 13 m. ölçülerinde bir oturma alanına sahip olan kilise kesme taş ve tuğladan inşa edilmiş olup, batısındaki girişte narteksi, doğusunda ise dışa taşkın 3 apsis mevcuttur.

Yuva-Sendik Mağaraları: Yuva Köyü yakınında Çeltikdere Vadisi’nin kuzeyinde Kınıkcı Deresi yamacındadır. Küp biçiminde 4 - 5 katlı ev şeklinde olup çevresindeki 300 koyun sığabilecek büyüklükteki mağaralarla bir bütün teşkil etmektedir. Ulaşım Yuva Köyü’nden sağlanmaktadır.

Solaklar Mağaraları: Solaklar Köyü yakınında bulunan bu mağaraların ilçeye uzaklığı 3 km civarındadır. Burada bulunan kaya evler de 4 - 5 katlı birer Firik evidir. Dağ yamacında olduğundan tırmanmaya müsaittir. Ulaşımı kolaydır. Solaklar Kaya Evlerinin bulunduğu yer Belediye tarafından çeşitli sosyal tesisler ve restoran ile donatılarak hizmete sunulmuştur. Gece konaklama imkanı da vardır.

Muslar Mağarası: Kaşbıyıklar Köyü sınırları içinde 4 katlı kaya evler şeklinde olup, her kat birbirine baca merdivenlerle bağlıdır. Yol durumu iyi olmadığından dağ sporunu sevenler için idealdir. İlçeye uzaklığı 5 km civarındadır. Çevresi püskürük kayalar ile doludur.

Yaylaları başlı başına birer gezi ve mesire yeridir. Aladağ ve Seben Dağlarındaki ormanlar içinde kurulu 30 civarında yaylalarındaki sular karpuz çatlatan diye bilinmektedir. Yaylalarda 5 ay civarında ikamet edilmektedir. İlçe yaylaları dağ tırmanışı, yürüyüşler, dinlenme, avcılık, termal, geziler için tur olanakları mevcuttur. Ayrıca, kış mevsiminde yörede tavşan, keklik, yaban domuzu avlamak mümkündür. Her yıl yaban domuzu avı için sürek avları düzenlenmektedir.

İlçenin konumu           

Seben, 40°–50° kuzey paraleli ile 31°–50° doğu meridyeninin kesiştiği nokta çevresinde yer almaktadır. Batı Karadeniz Bölgesine girmekle beraber İç Anadolu Bölgesi ile sınır teşkil eder. Doğusunda Kıbrıscık ve Dörtdivan, güneyinde Nallıhan(Ankara), batısında Mudurnu ve kuzeyinde Bolu merkez ilçesi bulunmaktadır.

Köroğlu dağlarının güney eteklerinde 683 km² yüzölçümüne sahip ve rakımı 750’metredir. Bu yüzölçümün ancak 100 km²'lik bölümü tarıma elverişli alandır.

Topoğrafya

İlçe topraklarının büyük bir bölümü kuzey ve doğuda uzanan Köroğlu dağlarının güney ve batı uzantıları olan tepelerle kaplıdır. Kuzeyde 1800 m’ye yaklaşan yükseklik güneyde 1200 m’ye düşer. Orta bölümde 900-1000 m. yükseltide dalgalı düzlükler arasında, 800 m’ye kadar inen Aladağ Çayı vadisi uzanır. Vadinin denizden yüksekliği 625,00 m’dir.

İlçenin kuzeyinde 1854 rakımlı Seben Dağları bulunur. Seben yaylaları, Kiraz Dağı çevresinde, 1400 m yükseltide yer alırlar. En önemlileri Taşlıyayla ve Kızık Yaylasıdır. Kızık Yaylası, Bolu’nun 25 km güneyinde Seben yolu üzerinde bulunur.

En önemli akarsuyu Sakarya Irmağının kollarından biri olan Aladağ Çayıdır. Aladağ’ın güneyinde Sarıalan Yaylası’ndan doğar, kuzeyde Ayıseki, orta bölümde Korucak, doğuda Erikli ve güneyde Çatak dereleri tarafından beslenir. Seben İlçesi’nden geçtikten sonra soldan Yayla ve Ulu derelerini, sağdan da Abdal Deresi’ni alarak, Hocamış Köyü yakınında Ankara İl sınırlarına geçerek Sarıyar Barajı’na dökülür.

İlçenin önemli coğrafi şekillerinden biri de Seben Aladağ Göleti’dir. Rekreasyon amacı ile yapılan ve 1990 yılında işletmeye açılan Gölet, Bolu-Seben yolu üzerinde, Aladağlar’ın yüksek ve ormanlarla kaplı düzlüğünde, Aladağ Çayı üzerinde bulunmaktadır. Karadeniz Bölgesi’nin en büyük gölü olup, çevresinin uzunluğu 22 km, yüksekliği 1400 m, kapladığı alan 8,3 km2 ve su toplama kapasitesi 50 milyon m3’tür. 2005 yılında Bolu İl Özel İdaresi tarafından yapımına başlanan ve 2010 yılından itibaren su tutulmaya başlanan Seben Göleti, Abant Gölünden 7 kat daha büyüktür. Göletin suyuyla İlçenin 40 bin dekarlık sebze ve meyve üretim alanının sulanması hedeflenmiştir. Ayrıca, Seben Haccağız barajı yapımı planlanmaktadır.

İlçe, 2. derece deprem bölgesidir. Kuzey Anadolu fay hattına uzaklığı 27 km kadardır. Deprem riski düşük olmasına rağmen taşkın riski bulunmaktadır. Kuzey kenarı sarp yamaçlı olduğundan, kentin bu tarafa doğru büyümesi olanaklı değildir. Çay yatağının kuzeyinde diğer kısımlar alüvyon zemin sel riski bulunan yerlerdir.

İklim

Bolu; Karadeniz, Marmara ve Orta Anadolu ikliminden etkilenmekte, bu durum tarımsal yapıyı çeşitlendiren farklılıklara yol açmaktadır. Yüzey biçimlerinin farklılığı, denizden uzaklık ve yüksekliklerin etkileriyle il bütününde değişik iklim türlerine ve mikro-klima alanlarına rastlamak mümkündür.

İlçede yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Kar yağsa da kısa sürede kalkar. Kışın halkın akyel dediği lodos rüzgarı ilçeye bir fön etkisi yapar. Don olayı çok az görülür. En yağışlı mevsimler kış ve ilkbahardır. Yağışların % 56'sı ilkbahar ve kış aylarında görülür. Bolu’nun en yumuşak iklimi Seben’de yaşanmaktadır.

Seben’in güney bölümleri, İç Anadolu iklim bölgesine yakınlıkları nedeni ile farklılık gösterir. Bolu'da genellikle Karadeniz kıyısında görülen ılıman iklimin, güneye doğru yükseltiler nedeni ile karasallaştığı görülmektedir. Bu geçiş özelliği, yörenin kıyı kesiminde serin yazlara, ılık kışlara ve mevsimlere oldukça eşit dağılan yağışlara yol açar. Güneye inildikçe yükselti artar ve yağışların dağılımı değişir. Yazlar kuraklaşır, daha sert iklim özellikleri belirir.

Bolu ve çevresinde hakim rüzgar lodostur. Seben’de ise, kuzeydeki dağların kuzey rüzgarlarını tutması sonucunda, daha çok güney-güneybatı rüzgarlarının etkisi görülür.

Rakımın düşük olması, kuzeyden gelen soğuk rüzgârların Aladağ(Köroğlu Dağları) tarafından tutulması; buna karşılık kış aylarında güney ve güneybatıdan gelen sıcak fön tip rüzgarların esmesi, Seben çevresinin iklim karakterlerini belirler. 24 yıllık sıcaklık ortalaması 11,2 °C’dır. Yağışlar genellikle ilkbahar aylarında yağar.

Bitki örtüsü ve yaban hayatı

Seben'in bitki örtüsü açısından zengin olan Köroğlu dağlarında ormanlar bulunmaktadır. Ormanlar sarıçam, karaçam, köknar, meşe gibi asli türlerin saf ya da karışımlarından  oluşmaktadır. Alanda ormanlara ilaveten sulak alan, geniş meralar gibi farklı habitatların varlığı çeşitliliğe katkı sağlamaktadır. Yapay göletlerde özellikle tatlı su kefali ve sazanların sportif balıkçılığı yapılmaktadır. 46 adet kuş, 9 adet memeli türü tespit edilmiştir.

Çevredeki dağ ve tepelerde meşe, gürgen ve çam ormanları yer alır. Alçak alanlar bozkırla kaplıdır.

Bolu'da dört ayrı bölgede 192'si endemik, 664 bitki türüne rastlanmıştır. 11 bitki türünün tehlike altında olduğu, 22 bitki türünün ise tehdit altında olduğu saptanmıştır.

Ulaşım

İlçe, Bolu'ya 55, Ankara Merkez’e 208, İstanbul Merkez’e 320 km uzaklıktadır. Doğusunda Kıbrıscık ve Dörtdivan, güneyinde Nallıhan(Ankara), batısında Mudurnu ve kuzeyinde Bolu merkez ilçesi bulunmaktadır.

Seben Gölü Turizm Ltd. Şti. ve Lüks Seben Turizm Seyahat Ltd. Şti. olmak üzere 2 otobüs şirketi mevcut olup, her gün Bolu ve Nallıhan’a otobüs seferleri düzenlenmektedir.

Seben’in nüfus durumu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi(ADNKS) verilerine göre İlçenin nüfusu azalma eğilimindedir.

Yıllara Göre Seben Nüfusu

Yıl

Seben Nüfusu

Erkek Nüfusu

Kadın Nüfusu

2017

5.226

2.512

2.714

2016

5.505

2.661

2.844

2014

5.552

2.712

2.840

2012

5.754

2.796

2.958

2010

6.106

2.935

3.171

2008

6.663

3.217

3.446

2007

6.973

3.395

3.578

 

2017 Verilerine Göre Nüfus:

Genel Nüfusu: 5226

Merkez Nüfusu: 2549    

Köy Nüfusu: 2677

Merkez mahalle: 2

Köy Sayısı: 29

Sosyal ve kültürel durum

İlçenin 29 köyü gelenek, görenek, kıyafet, düğün ve ev biçimleriyle aynı özellikleri göstermektedir. Evleri ahşaptır. Bir veya iki katlıdır. Evin zemin katı hayvanlara ayrılmıştır. Köyler genellikle birkaç büyük sülaleden oluşur. Yöre halkının tamamı manavdır.

Seben'in en önemli kültür özelliklerinden birisi Hacet Bayramlarıdır. Her yıl haziran ayı içerisinde her köy bu bayramı tertip eder. Allahtan af dileme, şükür etme anlamına gelen bu bayramlara herkes davet edilir. Büyük bir şölen halinde geçen bayramlarda bol etli bulgur veya pirinç pilavı ikram edilir. Kızık yayla bayramı, Cuma bayramı, Hamam bayramı, Gökyar bayramı en meşhur olanlarıdır.

Bir başka sosyal etkinlik de nevruz kutlamalarıdır. İlçenin doğusunda bulunan nevruz tepesine Alpağut köylüleri tarafından her yıl 21 Mart günü muntazam olarak nevruz ateşi yakılır. Bu ateş baharın geldiğinin ve yaylalara göç mevsiminin başladığının habercisidir. Bu ateşe yörede kudret ateşi de denir.

Ayrıca, yörede elma üretimi yoğun olması nedeniyle 1971 yılında başlayan, Ekim 2014’te 12 ncisi yapılan Elma festivali kutlanmaktadır.

El örgüsü, kilim, kıvrak dokumacılığı el sanatlarıdır. Köylerde el dokuma tezgâhlarında şile bezi türü çarşaflık dokumaları ile don denilen giysi için dokunan kıvrakları meşhurdur.

Bazlama Ekmek, Kedi Batmaz (İmik Cortlatan), Tarhana, Kızılcık Tarhana, Oğmaç Çorbaları, Kabaklı Gözleme, Islama, Höşmelim, Soğanlı Ekmek Islaması, Çöleçöş, Mancar (Möşür) Hoşafı, Kangal, Toprak Güvenç içinde yapılan et yemekleri yöresel yemeklerinden bazılarıdır

Ekonomik durumu

Seben’in temel gelir kaynağı tarım, hayvancılık, ormancılık ve madenciliktir. İlçenin 66500 ha olan toplam alanının, 8794 ha’lık kısmı tarım, 44803 ha’lık bölümü orman ve funda, 10401 ha’lık kısmı çayır ve mera, 2502 ha’lık kısmı da tarım dışı alandır. 8794 ha’lık tarım alanın 6500 ha’lık kısmı sulamaya elverişli olmasına rağmen 4923 ha’lık kısmı sulanabilmektedir. Bu imkanlarla il düzeyi tarımsal ürün üretiminin % 9-10’luk kısmı Seben tarafından karşılanmaktadır. İlin meyve üretiminde dönemsel değişmeler olsa da, meyve üretim gelirinin % 30’undan fazlasını Seben ilçesi elde etmektedir. Bu bağlamda, tarım geliri genellikle meyveciliktendir. Önemli miktarda ve çeşitli türlerde elma üretilmektedir. Buna bağlı olarak, İlçede, S.S. Haccağız Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanlığına ait 1600 ton/yıl, S.S. Dedeler, Nimetli ve Civarı Köyleri Sulama Kooperatifi Başkanlığına ait 2000 ton/yıl kapasiteli 2 adet soğuk hava deposu bulunmaktadır.

Elmanın yanında meyve olarak armut, kiraz, vişne, ayva üzüm, kayısı, ceviz, sebze olarak domates, salatalık, biber, soğan, sarımsak, lahana, havuç, patates, turp, şalgam ve kabak yetiştirilmektedir.

Küçükbaş hayvancılık önemli bir geçim kaynağıdır.

Hayvancılık vasıtasıyla süt üretimine bağlı olarak süt fabrikası kurulmuştur. Bu fabrika yöre sütlerini değerlendirmekte günlük 30 ton süt işleme kapasitesiyle 150 kişiyi istihdam tmekteyken kapanmıştır. Süt inekçiliği son yıllarda verilen teşviklerle hızla gelişmiş ekonomiye büyük katkı sağlamıştır. İlçede karakovan bal üretimi de yapılmaktadır.

Bolu İli’nde saptanan maden rezervleri oldukça çeşitlidir. İşletilen maden sayısı sınırlı, buna karşılık rezervler büyük ve niteliklidir. Linyit, Bolu İli’nin en önemli yer altı zenginliğidir. Seben dolaylarında linyit rezervleri saptanmıştır. Küçük boyutlarda manganez rezervlerine rastlanmıştır.

Seben İlçesi’ndeki mermer yatakları işletilmektedir. Yağma, Hıdırlar mahallesinde mermer, Hoçaş Köyü yakınında kömür yatakları bulunmaktadır. Özel teşebbüsçe ilkel şartlarda işletilen madenlerin ilçe ekonomisine katkısı azdır.

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün 1996 ve 2005 yılı Türkiye Jeotermal Kaynakları Envanteri’ne göre Seben’in Kesenözü Köyü 57-72 °C sıcaklığında ve 52 lt/sn debiye sahip termal turizm yapılabilen jeotermal kaynakları mevcuttur.

T.C.

SEBEN KAYMAKAMLIĞI

İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ

17.06.2014 tarihli ve 29033 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Diyanet İşleri Başkanlığı Görev Ve Çalışma Yönetmeliği’nin 30. Maddesine göre İl ve İlçe Müftülüklerinin görevleri şunlardır:

a) İslam dininin inanç, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, ibadet yerlerini ve dini müesseseleri yönetmek ve din görevlilerinin hizmetlerini düzenleyip denetlemek.

b) Din konusunda her türlü vasıtadan yararlanarak vatandaşları aydınlatmak, vaaz ve irşat faaliyetlerinde bulunmak, müftünün de en az haftada bir defa vaaz edeceği şekilde vaaz ve irşat programları hazırlamak.

c) Görev yapğı mahallin dini hayayla ilgili ihtiyaç ve sorunları tespit etmek, din hizmetlerini buna göre planlamak ve yürütmek.

ç) İslam dinine mensup farklı dini yorum çevreleri, dini-sosyal teşekküller ve geleneksel dini-kültürel oluşumlar ile irtibat kurmak ve gerektiğinde Başkanlığın görev alanına giren konularda ortak çalışmalar yapmak.

d) İlahiyat fakültesi öğretim üyeleri, dini yüksek ihtisas ve eğitim merkezi müdür ve eğitim görevlileri, imam hatip lisesi meslek dersleri öğretmenleri, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri, emekli Başkanlık personeli ile dini kültür, bilgi ve tecrübeleriyle temayüz etmiş diğer şahıslardan da yararlanarak din hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde sunulmasını sağlamak.

e) Batıl inanç, bid’at ve hurafeleri araşrmak, incelemek ve bunlara karşı tedbirler almak.

f) Hastane, ceza infaz kurumları, yetiştirrme yurdu, huzurevleri ve benzeri sosyal hizmet kurumlarındaki vatandaşlarımıza dini rehberlik yapılmasını ve din hizmeti verilmesini sağlamak.

g) Personelin kadro, atama, nakil, izin, görevlendirme, emeklilik ve diğer özlük işlemlerini yürütmek.

ğ) Cami görevlileri ve cami rehberlerinin mesai saatlerini ve izin günlerini düzenlemek.

h) Cami ve mescitlerin kıblelerini tespit etmek, ibadete açılış beranı vermek, görevli ihtiyacını belirleyerek Başkanlığa teklifte bulunmak.

ı) Camilerin temizlik, bakım, onarım, çevre tanzimi ve benzeri iş ve işlemlerini yürütmek.

i) Camilerdeki yardım toplama faaliyetlerinin usulüne uygun olarak yapılmasını sağlamak.

j) Kur’an kursları ile yurt ve pansiyonların açılış, eğitim-öğretim, yönetim ve denetimi ile ilgili işleri yürütmek.

k) Görevlilere yönelik hizmet içi eğitim faaliyetlerini yürütmek, gerektiğinde kurslar düzenlemek.

l) Hac ve umreye gideceklerle ilgili işlemleri yürütmek ve eğitimlerini sağlamak.

m) Dini soruları usulüne göre cevaplandırmak veya cevaplandırılmasını sağlamak.

n) Başkanlık yayınlarının tanım, dağım ve saş işlemlerini yapmak.

o) İhtida işlemlerini yapmak.

ö) Birden fazla dernek veya vakıf bulunan camilerde, ilgili dernek veya vakfı belirlemek.

p) Müftülüğün yıllık bütçesini hazırlayarak Başkanlığa sunmak ve diğer mali iş ve işlemleri yürütmek.

r) Taşınır mallar ve teberrukat eşyasıyla ilgili iş ve işlemleri yürütmek.

s) Vakıf, dernek ve benzeri kuruluşların Başkanlığın hizmet alanı ile ilgili konulardaki taleplerine imkanları nispetinde katkı sağlamak.

ş) Başkanlık stratejik planında belirlenen amaç ve hedefler doğrultusunda yıllık eylem planlarını hazırlamak, uygulamak ve sonuçları hakkında rapor düzenlemek.

t) Müftülüğün sivil savunma, yangın önleme ve söndürme ile afet ve acil durum hizmetlerini planlamak ve yürütmek.

u) Görev alanı ile ilgili verilen diğer görevleri yapmak.

Genel Bilgiler

Müftülüğümüze bağlı 1 Kur’an Kursumuzda 2 Sınıfta yetişkin bayanlara yönelik, Kur’an-ı Kerim ve Dini Bilgiler Eğitimi verilmektedir. Merkez ve Köy Camilerimizde Kur’an öğrenmek isteyen vatandaşlarımız için Camilerde Ku’an Öğretimi Kursu kapsamında Kur’an-ı Kerim ve Dini bilgiler eğitimi verilmektedir. Ayrıca Camilerimizde Hadis dersleri, Kur’an-ı Kerim meali, İlmihal ve Siyer dersleri yapılmaktadır. Her Cuma Günü Camilerimizde vaaz programı düzenlenir.

Toplam Cami Sayısı, 78’dir. Kadrolu cami sayısı 51’dir. Merkezde 6 Cami bulunmaktadır. Müftülük, mülkiyeti Diyanet Vakfına ait olan Yeni Camii yanındaki binada bulunmaktadır.

 

_______________________

İlçe hakkındaki bilgilerin alındığı kaynak: Bolu İli Seben İlçesi Nimetli Köyü Eski Camii Restorasyon Önerisi, Zeynep Ceylan, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ekim 2015