22.04.2020

RAMAZAN AYI HİZMETLERİNE AİT ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

………………………. CAMİ GÖREVLİLERİNE

Evveli rahmet ortası mağfiret sonu ise cehennemden kurtuluş olan mübarek ramazan ayına ulaşmış bulunmaktayız. 23 Nisan Perşembe günü evlerimizde kılacağımız ilk teravih namazının ardından 24 Nisan Cuma günü tutacağımız oruç ile Ramazan ayı başlamış olacaktır. Ramazan ayında alınması gereken tedbirler aşağıda belirtilmiştir.

Gereğini rica ederim

Orhan GENÇ

RAMAZAN AYI HİZMETLERİNE AİT ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

1. 2020 yılı Ramazan ayı teması “Ramazan ve sorumluluk bilinci” olarak belirlenmiştir. Başkanlığımızca hazırlanan görsellerin sosyal medyada paylaşılması hususunda gerekli çalışmayı yapalım.

2. Bu itibarla çevremizde ihtiyaç sahibi olan vatandaşlarımız ile yaşlı, bakıma muhtaç ve kimsesi olmayanlarla yakından ilgilenmeye gayret gösterelim.

3. Vatandaşlarımızdan gelen sorularla ilgili Başkanlığımız Din İşleri Yüksek Kurulu fetva görüşleri esas alınacaktır.

4. Başkanlığımızca covid-19 ile ilgili alınan tedbirler kapsamında, cami ve mescitlerde cuma namazları, cemaatle teravih namazları ve vakit namazları kalınmayacaktır.

5. Ramazan ayında isteyen vatandaşlarımızın namazlarını münferiden eda edebilmeleri için cami ve mescitler açık tutulacak, camilerin ve mescitlerin temizliği yapılarak gerekli dezenfekte işlemlerine dikkat edilecektir.

6. Cami minarelerindeki kandiller Ramazan ayı boyunca cami görevlileri tarafından iftar vaktinde yakılacak, imsak vaktinde söndürülecektir.

7. Sabah ezanları başkanlığımız takvimine göre her camide aynı anda imsak vaktinde okunacaktır. İlimizde ezanlar merkezi sistemden okunmaya devam edecektir. Teknik bir arıza sebebiyle merkezi sistemin çalışmaması durumunda sorumluluk cami görevlilerindedir.

8. Yine aynı şekilde akşam ezanları da her camide aynı anda tam vaktinde okunacaktır.

9.Ramazan Ayı boyunca her gün yatsı ezanından önce sala, ezana müteakip ekteki dua okunacaktır. Ayrıca Cuma günleri  öğle  ezanından  önce  sala,  ezana  müteakiben mezkûr dua okunacaktır

10. Din görevlilerimiz her gün sosyal medyada “Din görevlisiyle 365 gün” kitabı içerisinden tespit edecekleri bir ayet, bir hadis, bir dua ve bir fetvayı yazılı veya görsel olarak (resim, pdf vs.) vatandaşlarımızla paylaşacaktır. Sorumluluk personelimizin kendisine aittir.

11. Diyanet Tv de her gün saat 00:00, 04:30 ve 15.00 da yayınlanacak olan mukabele programları halkımıza duyurulacaktır.

12. “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” kampanyasına destek verilmeye devam edilecek, bu hususta vatandaşlarımız teşvik edilecektir.

13. Ramazan ayında iftar programları düzenlenmeyecek, davetlere icabet edilmeyecektir. Vatandaşlarımızın da bu konuda duyarlı olmaları imkânlar dâhilinde hatırlatılacaktır.

14. Vefa sosyal destek gruplarında verilen hizmetlere Ramazan ayında da devam edilecektir.

15. Vatandaşlarımızın zekat, fitre ve bağışlarını Türkiye Diyanet Vakfına yapabilecekleri hususu işlenecek ve vatandaşlarımızın Türkiye Diyanet Vakfı faaliyetlerine katılımları teşvik edilecektir.

Zekât, fitre ve yapılacak bağışlar İl Müftülüğümüzde ve Gençlik Merkezinde (Eski Tapu Binası) görevlilerimiz tarafından makbuz karşılığında kabul edilecektir.

16. Kur’an-ı Kerim okumasını bilen vatandaşlarımızın ferdi olarak mukabele okumaları teşvik edilecek, okunacak olan hatimlerin duası Kadir Gecesi topluca yapılacaktır.

17. Hizmet gereği ihtiyaç olduğunda anlık bilgi paylaşımları Müftülük Web sitesi, SMS veya Whatsapp üzerinden yapılmaktadır. Gelen bilgi akışı konusunda da daire ile gerekli koordinenin yapılması hususunda dikkatli olunacaktır.

18. Başkanlığımız 2020 yılı Ramazan ayı talimatında bulunan ve yukarıda belirtilen maddelere titizlikle riayet edilmesini önemle rica eder, mübarek Ramazan ayınızı şimdiden tebrik ederim.