13.11.2017

02- A.Kemalettin ÜSTÜN Görev Yılları:1944-1968

A. Kemalettin ÜSTÜN (Koca Müftü)

Müftülük görev yılları: 1944-1968

Bolu’nun Tekke köyünde medfun bulunan Ümmü Kemal Hazretlerinin torunu, Gerede âlimlerinden müderris Hacı Emin Efendi’nin oğlu Ahmet Kemalettin Üstün Efendi Hicri 1303 (1301 R. -1886 M.) yılında Gerede’de dünyaya gelmiştir.

Gerede Kabiller ve Demirciler mahalleleri Sıbyan Mektebi‘ni bitirdikten sonra, Gerede Rüştiye Mektebinden şahadetname almıştır. Daha sonra Gerede'de babasının medresesinde Sarf - Nahiv ve Mantık okumuş, aynı zamanda babasına ibare okuma derslerinde yardımcı olmuştur.

Babasının vefatından sonra İstanbul Fatih Ulemasından Malkara'lı Hafız Emin Efendi’nin derslerine katılmış ve oradan icazetname almıştır. Tavaslı Kel Hasan Efendimden de Fıkıh ve Usul-i Fıkıh dersleri okumuştur.

Daha sonra Gerede’ye müderrislik yapmak üzere dönmüş, ancak 1.Dünya Savaşı çıktığından, savaş boyunca Avanos kazasında 4 sene sıhhiye memuru olarak askerliğini yapmıştır.

Milli mücadele savaşı bittikten sonra  tekrar Gerede'ye dönerek ders vermeye başlamıştır. Medreselerin kapatılmasıyla görev ünvanı vaizliğe çevrilmiştir. Gerede Vaizi olarak görev yaparken aynı zamanda Hacı Emin Efendi Camii İmam ve Hatipliğine nasb edilmiştir. Gerede Vaizliği ile Hacı Emin Efendi Camii İmam ve Hatipliğine devam ederken 1944 yılında Gerede Müftülüğüne tayin edilmiştir. Müftülük, Vaizlik ve Hacı emin Efendi Camii imam ve hatiplik görevlerini yürütürken 29.08.1952 tarihinde Hacı Emin Efendi Camii imam ve hatipliğinden mevzuat gereği istifa ederek, müftülük görevine devam etmiştir.

1968 yılına kadar devam eden müftülük görevinde, vaazlar vermiş, talebeler yetiştirmiştir. 31.03.1968 tarihinde isteği dışında emekliye sevk edilmiştir. Yaptığı müracaat üzerine 10.06.1968 tarihinde tekrar Gerede Vaizliğine tayin edilen Hoca Efendi 30.03.1970 tarihinde kendi isteği ile emekliye ayrılmıştır.

29.10.1979 tarihinde vefat eden Hoca Efendi Gerede ilçesi Çoğullu köyünde metfundur. Vefatından sonra değeri anlaşılan Hoca Efendinin '‘Elli dört Farz Şerhi' ve “İman Düşmanı Kırk Afetlerin Açıklaması" isimli iki kıymetli eseri mevcuttur.