30.08.2017

İl Müftümüzün Kurban Bayramı Mesajı

1 Eylül 2017 Cuma günü, bir mübârek Kurban Bayramını daha idrâk etmenin hazzını yaşayacağız. İslam âlemi olarak Kurban Bayramını idrak etmenin sevincini yaşayan mü’minler, Rablerine ne kadar şükretseler azdır. Bayramlar, sevinme ve sevindirme günleridir. Bayram namazlarının topluca, yan yana ve omuz omuza büyük bir coşku ile kılınması, bayramın aynı zamanda birleşme ve bütünleşme demek olduğunu, ayrılık ve farklılıklarda boğulmanın bizi zayıflatacağını, birbirimizin yanında olmanın bizi toplum ve millet olarak güçlendireceğini bizlere anlatır.

Bu bayrama adını veren Kurban ibadeti, kişinin manen Allah’a yakınlaşmasına vesile olurken, malí yönüyle de sosyal dayanışmayı güçlendirir. Kurban ibadeti, Hz. İbrahim ve Hz. İsmail’in Allah’a gösterdikleri tam sadakat ve teslimiyeti öğretir.

Milletimiz, kurban ibadetine ayrı bir önem vermekte ve malî imkânı bulunanlar bu ibadeti yerine getirmeye çalışmaktadır. Ancak bu ibadeti yerine getirirken gözetilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu nedenle, bütün Müslümanların, özellikle; kurbanın ehil kimseler tarafından ve usulüne uygun şekilde kesilmesine özen göstermeleri, kurbanlık hayvana şefkatle davranmaları ve çevre temizliğine riayet etmeleri gerektiğini hatırlatmak istiyorum.

Kurbanlarımız ve bayramlarımız mümin kalpler arasında ülfet ve muhabbeti gerçekleştirmeli, müminler İslâm dünyasında çıkartılmak istenen her türlü fitneye, fitnenin getireceği kargaşa, huzursuzluk ve felaketlere karşı uyanık olmalı, bütün bunlara basiret ve ferasetle karşı çıkmalı ve fırsat vermemelidir.

Bütün Müslümanlar Kurban Bayramı dolayısıyla şüphesiz birbirlerini tebrik edeceklerdir. Ancak bu bayram vesilesiyle darda ve zorda kalan başta Arakan’daki müslüman kardeşlerimizi, dünyanın muhtelif yerlerinde büyük acı ve ıstırap yaşayan, zulme uğrayan mazlum ve mağdur kardeşlerimizi asla unutmamalıyız, onlardan dualarımızı ve elimizden gelen maddi yardımlarımızı esirgememeliyiz. Onların yürek yakan durumlarına çareler üretmek, mazlumiyetlerini ortadan kaldırmak ve tekrar özgürlüklerine kavuşmaları için gayret göstermek Müslümanlar olarak hepimizin boynunun borcudur.

Ayrıca Arefe günü sabah namazından itibaren başlayıp bayramın 4. günü ikindi namazında sona erecek teşrik tekbirlerini hatırlatmak istiyorum. Aziz milletimizin, yurt dışında yaşayan millet varlığımızın, gönül coğrafyamızdaki kardeşlerimizin ve âlem-i İslâm’ın Kurban Bayramlarını tebrik eder; bu bayramın dünyanın değişik yerlerinde zulüm gören ve acı çeken tüm müslümanlar ve tüm insanlık için barış, huzur ve mutluluk getirmesini ve hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hakk'tan niyaz eder, hayırlı bayramlar dilerim.

Orhan GENÇ
Bolu İl Müftüsü